Doreen Gerlach
Dr.
Gruppenleiterin
Telefon: +49 641 972-19261
E-Mail: doreen.gerlach@ime.fraunhofer.de
Raum: D10.115
Gebäude: THM
Kurzlebenslauf
06/2017 | Namensänderung (Heerd zu Gerlach) |
seit 2016 | Gruppenleiterin am Fraunhofer IME (Gießen, DE) |
2015 | Postdoc am Institut für Bioverfahrenstechnik und Pharmazeutische Technologie, THM (Gießen, DE) |
2013–2015 | Postdoc im Rahmen eines Marie Skłodowska-Curie Innovative Training Networks (ITN) „PHOTO.COMM“ an der University of Copenhagen, Department of Plant and Environmental Sciences (Kopenhagen, DK) und beim Industriepartner Algae Biotech (Weesp, NL) |
2008–2013 |
Promotion an der Jacobs University Bremen gGmbH (Bremen, DE) „Pectinolytic Enzymes of Aspergillus sojae: The Impact of Bioprocessing Strategy on Solid-State Production and Downstream Processing of Polygalacturonase” |
2003–2008 |
Biotechnologiestudium an der Hochschule für Angewandte Wissenschaften Hamburg (Hamburg, DE) 2007–2008 Diplomarbeit am Karl-Winnacker-Institut der DECHEMA e.V. (Frankfurt/Main, DE) „Untersuchungen zur biotechnologischen Perillasäureproduktion im integrierten Bioprozess“ |
Forschungsinteressen
- Entwicklung von Prozessen zur fermentativen Herstellung von Biomoleküle
- Rekombinante Proteinexpression
- Downstream Processing
Publikationen
Mata-Gómez MA, Heerd D, Oyanguren-García I, Barbero F, Rito-Palomares M, Fernández-Lahore M
(2015)
A novel pectin-degrading enzyme complex from Aspergillus sojae ATCC 20235 mutants.
Journal of Science of Food and Agriculture,
95
(7)
, 1554–1561.

Heerd D, Diercks-Horn S, Fernández-Lahore M
(2014)
Efficient polygalacturonase production from agricultural and agro-industrial residues by solid-state culture of Aspergillus sojae under optimized conditions.
SpringerPlus,
3:742
, 1–14.

Heerd D, Tari C, Fernández-Lahore M
(2014)
Microbial strain improvement for enhanced polygalacturonase production by Aspergillus sojae.
Applied Microbiology and Biotechnology,
98
(17)
, 7471–7481.

Demir H, Göğüş N, Tari C, Heerd D, Fernandez-Lahore M
(2012)
Optimization of the process parameters for the utilization of orange peel to produce polygalacturonase by solid-state fermentation from an Aspergillus sojae mutant strain
Turkish Journal of Biology,
36
(4)
, 394–404.
